Fermentert te



Jeg har tidligere delt oppskrift p kombucha, men alt som er bra kan ikke sies for mange ganger. 
Jeg har dessuten brukt annen type te siden sist, s tenkte tipse dere om det. Det har ogs blitt flere scobyer siden jeg startet, noe som er veldig gy!

For dere som ikke har vrt borte i kombucha(fermentert te) tidligere kan jeg skrive kort hva det er:
Hva er kombucha?
Kombucha er en fermenteringprosess der man dyrker gunstige bakterier i teen, enkelt og greit. 
For komme i gang med en fermenteringsprosess er man avhengig av en "starterkultur" og "scoby" som inneholder disse gunstige bakteriene. 
En "starter" er en bach fra tidligere fermenteringsprosses. En "scoby" ligner en gelelignende pannekake og bestr rett av slett av en koloni av symbiotiske bakterier. 

Hvorfor drikke kombucha?
Kombucha inneholder probiotiske bakterier som er gunstig for tarm og fordyelse. Den skal styrke immunforsvarer og inneholder ogs sm mengder glukuronsyre som kan virke rensende og avgiftende. Den er ogs med p regulere pH verdien i mage og tarm. 
Det sies ogs ha positiv virkninger p hud og hr. Det kan vi like! 

Vr forberedt p et langt innlegg, men med ndvendig informasjon. Fikk derfor ikke gjort det s mye kortere:)

Hvordan komme igang?
1. Frst og fremst s kan det vre lurt f tak i en scoby med en starterkultur. Det kan du f tak i p blant annet facebook-guppen "Fermentering" og "melkesyregjring" hvor det stadig blir solgt bort for en billig penge. Er du heldig er det noen som nsker gi bort ogs. Har ogs sett at det blir solgt og gitt bort p finn.no. Er det noen i nrheten som har noen scobyer ekstra kan det jo vre mulighet for at du kan hente:)

2. Kjp et stort glass, p ca 1 liter eller strre, gjerne norgesglass eller lignende hvor du kan oppbevare kombuchaen under fermenteringen. Det kan ogs lnne seg kjpe en glassflaske hvor du kan oppbevare kombuchaen nr den er ferdig og et glass hvor du kan oppbevare scoby og starter ettehvert som du fr flere. 



3. Du trenger ogs svart te eller grnn, avhengig av hva den tidligere starteren og scobyen har blitt "matet" p. I hovedsak er det svart te som blir brukt. 
 Helst kologisk og uten tilsatt noe form for olje. Jeg har tidligere brukt Classic fra Yogitea som gikk helt fint. Jeg har ogs prvd Rooibos fra Yogitea, som ogs har gtt fint, men har sett i ettertid at den inneholder ingefrolje og kardemommeolje. Husk derfor lese bak p pakningen:)
I min siste runde med kombucha har jeg brukt Yerba Mata fra iherb. Bruk kode: RSD736 for 5% rabatt. 



4. Du kan bruke all slags sukker. Hvitt sukker eller urafinert rrsukker sies vre det beste. Jeg bruker vanlig hvitt sukker. Grunnen til at hvitt sukker blir anbefalt er fordi det viser seg danne mest glukuronsyre. Jeg vil ppeke at mengden sukker som blir tilsatt ikke vil vre mengden sukker som er igjen etter prosessen er ferdig. Bakteriene livsnrer seg p sukker og det blir derfor brutt ned. 

5. Du trenger ogs et hndkle og strikk. Det trenger du til dekke toppen av glasset/beholderen. Grunnen til det er at det skal kunne komme til luft(aerobic) under ferminteringsprosessen og du kan derfor ikke bruke lokk som ikke gir tilgang til det. Hvis du ikke dekker til toppen kan det komme smkryp(fluer etc. som kan legge egg.) det kommer ogs stv oppi som kan delegge. Vr derfor obs p at du dekker godt til:)

Viktig huske p:
- Det er viktig at du ikke bruker redskaper i metall. Det lureste er bruke plastikk. Du kan ogs bruke stl, keramik, tre og glass. 
- Te uten olje. 
- Dekke til godt. 
- Ikke la glasset st i direkte sollys. 
- Ha rene hender og utstyr under prosessen. 
- La kombuchaen st i fred under fermenteringen. 
- Skriv dato p start av fermenteringen. 

Nr du har dette i hus er du klar til komme igang.



Til en omgang trenger du:
- 1,5 liter kokt vann
- 2 teposer svart organisk te
- 5 ss hvitt sukker

Fremgangsmte ved frstegangsfermentering(F1)

Fremgangsmten er ganske enkel nr du frst har alt p plass. 
1. Start med sterilisere glasset med kokende vann.
2. Kok opp vann med sukkeret.
3. Ha det deretter i glasset hvor du s har i teposene. La det trekke i 10-15 min. 
4. La teen avkjles til romtemperatur fr du har i scobyen s du ikke brenner den. 
5. Hell s opp i starter(ca 1/10 av tidligere kombucha(starter) og legg forsiktig oppi scobyen.

Nr er kombuchaen ferdig?
Underveis kan det vre greit smake seg frem til nsket smak. Jo lenger den str, jo syrligere blir den.
Prv deg frem med smakstesting underveis ved ta et sugerr nede i kombuchaen. Jeg foretrekker kombuchaen syrlig, da etter at sukkeret har blitt nedbrutt. Jeg har den derfor stende i 2-3 uker. Det gr som regel fortere p sommeren enn p vinteren da den pvirkes av temperaturen. I vinter stod den faktisk i 4-5 uker fr jeg synes den var klar. Den lever sitt eget liv, s bare flg med underveis. 

Hva gjr jeg nr fermenteringen er ferdig?
Nr kombuchaen endelig er klar er det to muligheter du har. Enten sile den den over p en steril flaske og rett inn i kjleskapet(for stoppe gjringen), eller annengangsfermentere(F2) den. Det er under F2 at du tilsetter evt smak og fr igang kullsyren. 
Husk uansett sette av 1/10 av kombuchaen sammen med scobyen til neste fermenteringsprosess. 

Fremgangsmte ved annengangsfermentering(F2)
Sil kombuchaen og ha den over i en steril flaske. Husk ikke fylle helt opp da den danner seg kullsyre under F2. For full flaske kan derfor fre til eksplosjoner pgr trykk! Du kan enten la den st slik den er p kjkkenbenken i 2-4 dager, eller tilsette smak ogs. Jeg har tidligere brukt ingefrbiter(kologisk), men har ogs sett at mange bruker br osv. Et tips for f igang kullsyreprosessen hvis du ikke ser at den har kommet igang etter et par dager er ha i et par rosiner(kologiske). Det har hjulpet meg hvis den ikke kommer ordentlig igang i prosessen. 



Snn, da tror jeg at jeg har husket alt? fjooh.. Legg igjen kommentar om det skulle vre noe du lurer p s skal jeg prve svare s godt jeg kan:)
Hper dette kan hjelpe deg til komme i gang. 

nsker deg en fin lrdag:)





Legg gjerne igjen en kommentar




hits