Del 3 – Oversikt over matvarer og produkter

Hei igjen, dere!
Jeg håper dere har hatt en fin helg.

Her kommer  “Del 3 – oversikt over matvarer og produkter det går mye av hos meg”.
Ta gjerne en titt på del 1 og del 2 også. 

Matvarer under næringsstoffet karbohydrat:

Karbohydrater
Karbohydrater er bygd opp av glukose, fruktose og galaktose og kan deles opp i sukker, stivelse og kostfiber.
Karbohydrater er sammen med fett en kilde til energi.  Man kan skille karbohydrat opp i raske og langsomme. Jeg foretrekker å få i meg mest av de langsomme karbohydratene fremfor de tomme karbohydratene med mye stivelse.
Kroppen bruker lenger tid på å fordøye de langsomme komplekse karbohydratene som holder deg lenger mett og og bidrar til mindre blodsukker stigning. 
Velg derfor hele korn og frø/fullkorn så du gir kroppen din noe å jobbe med!

Havregryn
Jeg nevnte havregryn under proteiner også, men ønsker å ta det med her og.
Havregryn er noe jeg spiser daglig. Spesielt til frokost eller lunsj.
Det metter godt, da kroppen bruker god tid på å fordøye det da det innholder langsomme karbohydrater og påvirker derfor blodsukkeret minimalt.
Det er en god kilde til fiber, vitaminer og mineraler.

Quinoa
Quinoa er noe jeg liker å bruke istedenfor f.eks ris. 
Passer også godt i salater.

Brun ris
Brun ris innholder mye fiber og er en fin erstatting for hvit ris.

Bokhvete
Bokhvete er mettende, men også en god kilde til sink og magnesium. 
Jeg bruker det til f.eks til grøt.

Bønner og linser
Bønner og linser bruker jeg ofte til taco, i salater, gryter og supper. 

Fiberhusk, havremel, mandelmel, kokosmel og bokhvetemel
Pinnekjerner, chiafrø, solsikkekjerner, sesamfrø, linfrø 
Er noe jeg alltid har i skapet som jeg bruker til f.eks baking, i salater, smoothies etc.

Når det kommer til grønnsaker går det for det meste i:

Søtpotet
Søtpotet er rik på fiber, vitamin C, betakaroten og kalium.  
Den er veldig allsidig og kan brukes til så mye. TIl å lage blant annet pure, chips, pizzabunn etc. 

Brokkoli, gulrot, blomkål, squash, reddik, tomat, paprika og agurk er noen av grønnsakene det går mye av.
Hvit løk, rødløk, ingerfær er også noe jeg har tilgjengelig. Til f.eks gryter og supper.

Frukt:
Avokado, eple, pære, appelsin, kiwi, granateple, mango, ananas, banan og persimon.

Det er også en hel del andre grønnsaker, frukt, bær, frø og nøtter.
Jeg forkuserer alltid på å ha det i måltidene mine. Jeg er også veldig glad i å lage ferskpresset juice. 
Det er derfor veldig viktig for meg å alltid ha tilgang til masse forskjellig frukt og grønt hjemme. 

I neste innlegg, altså del fire ønsker jeg å dele en oversikt over mine mest brukte kilder til fett. 
Håper at dette kan komme til hjelp hos noen av dere. 

Tusen takk for at du tok turen innom bloggen.
Ønsker deg en fin dag!

Følg meg gjerne på instagram @amandadorothea for flere mattips.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg