Matglede

Hei dere!
Vil gjerne at dere skal bli bedre kjent med meg, da jeg selv vet at det er mye hyggeligere å følge en blogg hvis man får litt innblikk i personen som står bak. 
Jeg vil at dette skal være en hyggelig plass hvor jeg kan inspirere andre til å spise og lage sunn, næringsrik mat, men jeg tenker også at jeg vil dele litt innblikk i litt andre ting iblant også. Ting som inspirerer meg og gir meg glede. Jeg tenkte at en fin måte å starte dette på var å skrive litt om min vei til denne interessen for ernæring. Innlegget ble lenger enn planlagt, men håper dere vil lese fordet:) 

Mat har alltid hatt en spesiell betydning for meg. Som barn var jeg heldig å vokse opp i et hjem der jeg hadde en mamma som var flink på kjøkkenet.
Hun lagde god, variert mat.  Jeg fikk alltid med meg en god matpakke på skolen, enten det var rundstykker eller brød var det alltid grønnsaker og frukt til. 
Jeg husker at jeg gledet meg til å åpne matboksen, og var jeg ekstra heldig lå det med en liten lapp hvor det stod noen fine ord. 
I blant snek hun oppi en sjokoladebit, kjeks eller noe annet godt. Jeg var veldig heldig!

Vi spiste alltid middag sammen og det gjorde at mat ble en glede for meg. Det var rundt bordet vi samlet oss og kunne snakke om hvordan dagen hadde vært.
Fra å være en matglad jente som ikke tenkte spesielt over hva jeg spiste ble det en vending.
I ungdomstiden ble jeg mobbet og fikk høre blant annet at jeg var tjukk. Det gjorde at jeg forandret synet mitt på meg selv, men også mat. 
Mat var ikke lenger enn glede, men i mitt syn en årsak til at jeg var tjukk og ble mobbet. Det skal sies at jeg var normalvektig, men hadde litt ekstra noe som er normalt i vekstperioden til et barn, noe jeg var. Jeg så selvfølgelig ikke på det slik den gang, men jeg ser nå at dette var fryktelig ødeleggende. 

Jeg var ung og hadde ingen kunnskap om kost og ernæring annet enn helt basiske ting som man hadde lært i oppveksten. Det var derfor vanskelig for meg å vite hva jeg måtte gjøre annerledes for å bli “tynn” som i en periode ble målet mitt. Det ente derfor med mindre mat, prøvde å unngå ulike typer mat og produkter. 
Jeg ville selvfølgelig ikke at noen skulle vite om dette og jeg spiste derfor det jeg fikk servert, men mindre.

I tillegg til all den psykiske påkjenningen av mobbingen ble jeg også syk fysisk. Jeg ble mye syk, fikk den ene infeksjonen etter den andre. 
Det var mye inn og ut av sykehuset pågrunn av dette og i tillegg fikk jeg problemer med migrene, anemi og magesmerter. 
Det ble mye antibiotika, smertestillende og medisiner generelt. Magen min ble værre og på et punkt begynte det å bli ganske ille. 
Mamma tok meg med til Heggeli helhetsmedisin så jeg skulle få oppfølging når det kom til mat for å ordne opp i mageproblemene mine.
Det ble tatt mange blodprøver og jeg slo ut på en rekke matvarer. Det ble derfor en veldig streng matplan jeg måtte holde meg til for en periode for å få magen på rett kjør igjen. Jeg klarte å følge den i en lang periode og merket noe forskjell, men det var selvfølgelig veldig utfordrende å følge en slik matplan i den alderen jeg var i. Det var det siste jeg ville tenkte på oppi det hele. Jeg ble derfor veldig fortvilet og følte at ting ikke gikk i riktig retning.

Gjennom hele ungdomstiden ble derfor ting veldig vanskelig, men jeg stod på fordet. Når mobbingen avtok var allerede skaden gjort og selvbildet mitt ødelagt. Jeg følte derfor at jeg ikke var bra nok og at jeg alltid kunne bli bedre.

Jeg begynte å trene masse og følte endelig at jeg mestret noe. På trening fikk jeg en pause fra hverdagen og hadde tid for meg selv. Det ble derfor mange timer på trening og med mindre mat gikk selvfølgelig ikke det i riktig retning. Jeg gikk ned en del i vekt, og det gjorde selvfølgelig mamma bekymret. Hun tok meg med til legen hvor det ble avtalt at mamma bare skulle ha et ekstra øye til meg.

Jeg fortsatte som før, men begynte å finne en interesse for mat i den form at jeg ville få i meg riktig mat slik at jeg kunne prestere mer på trening. Proteiner, karbohydrater etc ble derfor en viktig del av kosten min. Jeg ser nå i dag at jeg ikke hadde peiling på hva jeg drev med, men er glad for at jeg fant interessen for mat annet enn at det var noe negativt. Jeg har siden da lest masse om mat og ernæring.

 I senere alder synes jeg alt med mat er veldig spennende og gøy. Alt fra hvordan den er bygd opp til hvordan den blir brutt ned i kroppen.
Jeg ser nå på mat som noe så mye mer. Det er drivstoffet, noe helt essensielt for en frisk og glad kropp. Jeg har sett hvor mye det har hatt å si for meg, og jeg merker så stor forskjell på hvordan kroppen responderer når jeg får i meg det som er riktig mat for min kropp. Jeg jobber forsatt med å bygge opp mage og tarm, immunforsvar og energi da jeg har slitt mye med det etter ungdomstiden. Det er derfor veldig viktig for meg å spise mat som er gunstig for helsen min så plagene mine blir mindre og i lengden kan gjøre kroppen min bra fra innsiden:)

Jeg er ikke lenger redd for å få i meg fett, sukker og karbohydrater, men vet at store mengder av det ikke gjør min kropp godt, og derfor spiser jeg det med måte.
Jeg prøver derfor å velge bla. umettet fett fremfor mettet fett, naturlig søtning istedenfor sukker og langsomme karbohydrater fremfor raske uten å være fanatisk.
Balanse er viktig og mat skal ikke være en diett, men livsstil. Drastiske og store forandringer er ikke det som fungerer i lengden, ihvertfall ikke for meg. 
Jeg føler endelig at jeg har funnet en god balanse og det er jeg veldig glad for. Jeg har derfor et stort ønske om å lære enda mer og er det noe jeg har veldig lyst til så er det å studere ernæring en gang i fremtiden! Jeg håper dette ga dere en mulighet til å bli enda mer kjent med meg og min vei til interesse for kost og ernæring:) Jeg har endelig begynt å få matgleden igjen!

Hadde vært gøy å vite hvor interessen deres startet – legg gjerne igjen en kommentar <3

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg