Fermentert te

Jeg har tidligere delt oppskrift på kombucha, men alt som er bra kan ikke sies for mange ganger. 
Jeg har dessuten brukt annen type te siden sist, så tenkte å tipse dere om det. Det har også blitt flere scobyer siden jeg startet, noe som er veldig gøy!

For dere som ikke har vært borte i kombucha(fermentert te) tidligere kan jeg å skrive kort hva det er:
Hva er kombucha?
Kombucha er en fermenteringprosess der man dyrker gunstige bakterier i teen, enkelt og greit. 
For å komme i gang med en fermenteringsprosess er man avhengig av en “starterkultur” og “scoby” som inneholder disse gunstige bakteriene. 
En “starter” er en bach fra tidligere fermenteringsprosses. En “scoby” ligner en gelelignende pannekake og består rett av slett av en koloni av symbiotiske bakterier. 

Hvorfor drikke kombucha?
Kombucha inneholder probiotiske bakterier som er gunstig for tarm og fordøyelse. Den skal styrke immunforsvarer og inneholder også små mengder glukuronsyre som kan virke rensende og avgiftende. Den er også med på å regulere pH verdien i mage og tarm. 
Det sies også å ha positiv virkninger på hud og hår. Det kan vi like! 

Vær forberedt på et langt innlegg, men med nødvendig informasjon. Fikk derfor ikke gjort det så mye kortere:)

Hvordan komme igang?
1. Først og fremst så kan det være lurt å få tak i en scoby med en starterkultur. Det kan du få tak i på blant annet facebook-guppen “Fermentering” og “melkesyregjæring” hvor det stadig blir solgt bort for en billig penge. Er du heldig er det noen som ønsker å gi bort også. Har også sett at det blir solgt og gitt bort på finn.no. Er det noen i nærheten som har noen scobyer ekstra kan det jo være mulighet for at du kan hente:)

2. Kjøp et stort glass, på ca 1 liter eller større, gjerne norgesglass eller lignende hvor du kan oppbevare kombuchaen under fermenteringen. Det kan også lønne seg å kjøpe en glassflaske hvor du kan oppbevare kombuchaen når den er ferdig og et glass hvor du kan oppbevare scoby og starter ettehvert som du får flere. 

3. Du trenger også svart te eller grønn, avhengig av hva den tidligere starteren og scobyen har blitt “matet” på. I hovedsak er det svart te som blir brukt. 
 Helst økologisk og uten tilsatt noe form for olje. Jeg har tidligere brukt Classic fra Yogitea som gikk helt fint. Jeg har også prøvd Rooibos fra Yogitea, som også har gått fint, men har sett i ettertid at den inneholder ingefærolje og kardemommeolje. Husk derfor å lese bak på pakningen:)
I min siste runde med kombucha har jeg brukt Yerba Mata fra iherb. Bruk kode: RSD736 for 5% rabatt. 

4. Du kan bruke all slags sukker. Hvitt sukker eller urafinert rørsukker sies å være det beste. Jeg bruker vanlig hvitt sukker. Grunnen til at hvitt sukker blir anbefalt er fordi det viser seg å danne mest glukuronsyre. Jeg vil påpeke at mengden sukker som blir tilsatt ikke vil være mengden sukker som er igjen etter prosessen er ferdig. Bakteriene livsnærer seg på sukker og det blir derfor brutt ned. 

5. Du trenger også et håndkle og strikk. Det trenger du til å dekke toppen av glasset/beholderen. Grunnen til det er at det skal kunne komme til luft(aerobic) under ferminteringsprosessen og du kan derfor ikke bruke lokk som ikke gir tilgang til det. Hvis du ikke dekker til toppen kan det komme småkryp(fluer etc. som kan legge egg.) det kommer også støv oppi som kan ødelegge. Vær derfor obs på at du dekker godt til:)

Viktig å huske på:
– Det er viktig at du ikke bruker redskaper i metall. Det lureste er å bruke plastikk. Du kan også bruke stål, keramik, tre og glass. 
– Te uten olje. 
– Dekke til godt. 
– Ikke la glasset stå i direkte sollys. 
– Ha rene hender og utstyr under prosessen. 
– La kombuchaen stå i fred under fermenteringen. 
– Skriv dato på start av fermenteringen. 

Når du har dette i hus er du klar til å komme igang.

Til en omgang trenger du:
– 1,5 liter kokt vann
– 2 teposer svart organisk te
– 5 ss hvitt sukker

Fremgangsmåte ved førstegangsfermentering(F1)
Fremgangsmåten er ganske enkel når du først har alt på plass. 
1. Start med å sterilisere glasset med kokende vann.
2. Kok opp vann med sukkeret.
3. Ha det deretter i glasset hvor du så har i teposene. La det trekke i 10-15 min. 
4. La teen avkjøles til romtemperatur før du har i scobyen så du ikke brenner den. 
5. Hell så opp i starter(ca 1/10 av tidligere kombucha(starter) og legg forsiktig oppi scobyen.

Når er kombuchaen ferdig?
Underveis kan det være greit å smake seg frem til ønsket smak. Jo lenger den står, jo syrligere blir den.
Prøv deg frem med smakstesting underveis ved å ta et sugerør nede i kombuchaen. Jeg foretrekker kombuchaen syrlig, da etter at sukkeret har blitt nedbrutt. Jeg har den derfor stående i 2-3 uker. Det går som regel fortere på sommeren enn på vinteren da den påvirkes av temperaturen. I vinter stod den faktisk i 4-5 uker før jeg synes den var klar. Den lever sitt eget liv, så bare følg med underveis. 

Hva gjør jeg når fermenteringen er ferdig?
Når kombuchaen endelig er klar er det to muligheter du har. Enten å sile den den over på en steril flaske og rett inn i kjøleskapet(for å stoppe gjæringen), eller annengangsfermentere(F2) den. Det er under F2 at du tilsetter evt smak og får igang kullsyren. 
Husk uansett å sette av 1/10 av kombuchaen sammen med scobyen til neste fermenteringsprosess. 

Fremgangsmåte ved annengangsfermentering(F2)
Sil kombuchaen og ha den over i en steril flaske. Husk å ikke fylle helt opp da den danner seg kullsyre under F2. For full flaske kan derfor føre til eksplosjoner pgr trykk! Du kan enten la den stå slik den er på kjøkkenbenken i 2-4 dager, eller tilsette smak også. Jeg har tidligere brukt ingefærbiter(økologisk), men har også sett at mange bruker bær osv. Et tips for å få igang kullsyreprosessen hvis du ikke ser at den har kommet igang etter et par dager er å ha i et par rosiner(økologiske). Det har hjulpet meg hvis den ikke kommer ordentlig igang i prosessen. 

Sånn, da tror jeg at jeg har husket alt? fjooh.. Legg igjen kommentar om det skulle være noe du lurer på så skal jeg prøve å svare så godt jeg kan:)
Håper dette kan hjelpe deg til å komme i gang. 

Ønsker deg en fin lørdag:)

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg